Nyhetsbrev
11 min read

Oviksfjällen | Bokprojekt

Under flera år har jag samlat bilder från Oviksfjällen. Bilderna håller just nu på att sammanställas till en bok. Boken är en personlig resa från Storsjöns strand till fjällets topp.

Oviksfjällen ligger i Jämtland, nästan mitt i Sverige. Där Storsjön möter sin västra strand börjar klättringen upp mot Hundshögen och de andra topparna i det vänliga fjällmassivet som heter Oviksfjällen. I några år levde jag i det jämtländska drömlandskapet, granne med fjällen och mitt i en kamp mot gruvindustrins planer om att hyvla av jordlagren till förmån för uranbrytning.

Det älskvärda landskapet vill gruvbolagen för evigt förvandla för några års kortsiktig ekonomiskvinning. Idag när uranbrytning förbjudits i Sverige har bolagen tagit sikte på en annan metall, nämligen den sällsynta supermetallen vanadin som inte bara gör stål starkare utan också skulle revolutionera batteritekniken.

Vilka blir vi människor när vi degraderar skogen, berget, åkrarna, sjöarna och djuren till resurser? På hundra år har vi förstört stora delar av vår sköra planet i jakten på myten om evig tillväxt.

Boken är ett berättande i bilder, texterna ramar in min kärlek och oro för landskapet och kulturen. Vill du följa arbetet med boken så gör det på facebooksidan Boken om Oviksfjällen.


Bokens kapitel


Introduktion

“Boken är en hyllning till ett landskap jag älskar, ett landskap i förändring. Små och stora förändringar, smygande förändringar och omvälvande förändringar.”

Utdrag ur boken

Kapitel 1: Storsjöbygden

“När jag står på kyrkbacken i Oviken ser jag allt som gör bygden rik och unik: fjällen, vattnet, skogarna, myrarna och odlingslandskapet. Det var från kyrkan vi, jag och många andra, marscherade i protest mot de multinationella bolagens gruvplaner.”

Utdrag ur boken.

Kapitel 2: Skogen

“Skogen, malmen och den billiga energin, det var det som skapade framgångssagan Sverige. Från ett fattigt land i periferin till ett av världens rikaste länder.”

Utdrag ur boken

Kapitel 3: Myrlandskapet

“I en burk hemkokt hjortronsylt finns hela sommaren bevarad, kanske är det så att myltan varit det som fått människor att uthärda vintrar med mörker, oerhörd kyla och tröstlöst snöande.”

Utdrag ur boken

Kapitel 4: Fäbodarna

“Att det här vid Oviksfjällen finns så många fäbodar vittnar om att det inte var så länge sedan Sverige var ett ruralt land där landsbygden var normen.”

Utdrag ur boken

Kapitel 5: Fjället

”För en smålänning som är uppvuxen med skog inpå knuten är det en otrolig lyx att ha kalfjäll bara någon timme från köksbordet. Jag tror att min barndoms avsaknad av obrutna horisonten är det som fått mig att älska fjällvärlden.”

Utdrag ur boken

Fakta om boken

200 sidor i A4-format
Över 150 bilder
Inbuden med hård pärm
Trådbindning
Planerad utgivning: 2020

Prenumerera på mitt nyhetsbrev
Bakom kameran, nyheter och erbjudanden. Max ett brev per månad.