Nyhetsbrev
3 min read

Oviksfjällen | Bokprojekt

Under flera år har jag samlat bilder från Oviksfjällen. Bilderna håller just nu på att sammanställas till en bok.

Oviksfjällen ligger i Jämtland, nästan mitt i Sverige. Där Storsjön möter sin västra strand börjar klättringen upp mot Hundshögen och de andra tusenmeterstopparna i det vänliga fjällmassivet som kallas Oviksfjällen.
I några år levde jag i det jämtländska drömlandskapet, granne med fjällen och mitt i en kamp mot gruvindustrins planer om att hyvla av jordlagren till förmån för uranbrytning.

Det älskvärda landskapet vill gruvbolagen för evigt förvandla för några års kortsiktig ekonomiskvinning. Idag när uranbrytning förbjudits i Sverige har bolagen tagit sikte på en annan metall, nämligen den sällsynta supermetallen vanadin som inte bara gör stål starkare utan också skulle revolutionera batteritekniken.

Vilka blir vi människor när vi degraderar skogen, berget, åkrarna, sjöarna och djuren till resurser? På hundra år har vi förstört stora delar av vår sköra planet i jakten på myten om evig tillväxt.

Boken är ett berättande i bilder, texterna ramar in min kärlek och oro för landskapet och kulturen. Vill du följa arbetet med boken så gör det på facebooksidan Boken om Oviksfjällen.

Hjortron.
Norrsken, Gräftåvallen.
Renar, Arådalen.
Vinterled, Bydalen.
Gården vid fjället, Rörön.
Sommaräng, Månsåsen.
Snöstorm, Gräftåvallen.
Storfallet, Höglekardalen.
Storsjön, Trägsta.
Prenumerera på mitt nyhetsbrev
Bakom kameran, nyheter och erbjudanden. Max ett brev per månad.